Tyúkhúr természetgyógyászati, népgyógyászati jelentősége

Igénytelen, szinte mindenütt előforduló nemcsak, hogy ehető gyomnövény.
Kora tavasszal, az első növények egyike, mely egészen a fagyokig jelen van. Zsenge hajtásai fogyaszthatók nyersen, salátaként, leves vagy főzelék formájában illetve teaként is iható.

Tulajdonságai:
• vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag
• antioxidáns
• gyulladáscsökkentő
• vese és májtisztító
• epeműködést javítja
• vízhajtó
• zsíroldó, fogyasztó hatású
• vértisztító és koleszterincsökkentő
• köhögésre is javasolt vírus és baktériumölő tulajdonsága miatt
• Gyuri bácsi, a bükki füves ember szerint külsőleg ekcémára és fekélyekre is hatásos

Ellenjavalatok:
• várandósság, szoptatás során és kisgyermekkorban ne használjuk
• teáját nagy mennyiségben ne fogyasszuk, mert hasmenést, hányást okoz – maximum 1 csésze, lehetőleg éhgyomorra
• vegyszer és nehézfém mentes helyről gyűjtsük
• pollenallergiásoknál ritkán romolhatnak a tünetek

A fenti állítások népgyógyászati megfigyeléseken, tapasztalatokon alapulnak.