Nyári teendők
A nyári bőség idején érdemes arra gondolnunk, hogy a természet adta gyümölcsöket, zöldségeket és gyógynövényeket ne csak most frissen fogyasszuk, hanem gondoskodjunk azok későbbi fogyasztásáról is.
- Ilyenkor érdemes begyűjtenünk és szárítanunk:gyógynövényeket – kamilla, cickafark, citromfű, zsálya, körömvirág, menta stb.
- szárítanunk és/ vagy lefagyasztanunk zöldfűszereket – bazsalikom, oregánó, borsikafű, rozmaring, citromfű stb.
- fagyasztani vagy természetes módon befőzni a csonthéjas és bogyós gyümölcsöket
- aszalványokat készíteni meggyből, szilvából, barackból, almából stb., de akár félbevágott kis koktél paradicsomból is, ez utóbbi télen tészta és hal-, húsételekhez kiváló lesz
- virágok begyűjtése – illatpárnának, illatosítónak, krémekbe vagy akár fogyasztási célra stb. Fontos, hogy fogyasztásra csak permetmentes virágszirmok használhatók!
- körömvirág – tea és krém is készíthető belőle, de frissen saláták tetején is érdekes látványt és ízet nyújt
- rózsa – teának, szörpnek, lekvárnak, akár magában, akár más virágokkal, gyógynövényekkel, gyümölcsökkel együtt
- a hibiszkusz – virágjait nem kell elnyílás után eldobnunk, nyugodtan használhatjuk teaként, dekorációként
- napraforgó – szirmait szintén lehet teaként fogyasztani vagy dekorálásra
Természetesen a nyár folyamán töltsük fel a szervezetünket jó sok nyomelemmel, vitaminnal, de az elegendő folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg! Vigyünk színeket a mindennapokba, együnk piros, sötét, zöld és sárga színű zöldségeket, gyümölcsöket!
Mádai Andrea
reflexológus természetgyógyász