Málna és szeder természetgyógyászati szempontból

Málna

A málna már az ókorban is kedvelt gyümölcs volt, és sikere még mindig töretlen. Magyarországon őshonos, népi elnevezése: Boldogasszony csipkéje.

Nyersen, lekvárként, szörpként, ecetként, borként egyaránt fogyasztjuk, beletesszük a reggeli kásába, fagyasztjuk és gyümölcsteaként isszuk. Nemcsak finom, de egészséges is.

Gyümölcs előnyei:

  • Magas C-vitamin és antioxidáns tartalmánál fogva fokozza az ellenállóképességet, gyorsítja a sebgyógyulást, csillapítja a lázat.
  • Tannin tartalmánál fogva gátolja a kórokozók növekedését.
  • Magnéziumban, vasban és káliumban gazdag.
  • Rost és pektin tartalma miatt emésztésjavító.
  • Húgyúti fertőzéseknél, menstruációs problémáknál, vérszegénységnél, antibiotikum kúra után hatékony segítséget jelenthet.

Kisbabáknak 1 éves (egyes ajánlások szerint 1,5 éves) kor felett adható.

Málnalevél tea előnyei:

A málnának nemcsak a termése, de a levele is felhasználható.

  • Várandósság alatt sokan szokták használni, mivel ellazítja a méhizomzatot, felkészít a szülésre ugyanúgy, mint a palástfű tea.
  • Vetélések megelőzésére javasolt.

Erősíti az immunrendszert, csillapítja a lázat.

  • Gyomor és bél panaszokra esetén is jótékony – összehúzó hatása miatt hasmenésre ideális.
  • Száj és torokgyulladásnál jól bevált öblögető.
  • Csökkenti a menstruációs görcsöket.
  • Köszvényellenes hatása is ismert.

Napi egy csészével fogyasztható. 1 teáskanálnyi mennyiség 2,5 dl forrásban lévő vízhez, 5-10 percig állni hagyjuk és leszűrjük. Zavartalan várandósság esetén szülésfelkészítésre 36. héttől javasolt enyhe főzet (pár percig hagyjuk állni a forrázás után).

 

Szeder

 

Igénytelen növényként bárhol megterem, akár utak mentén is, erdőkben, nemcsak a kertekben. Nagyon egészséges, magas ásványi anyag tartalmánál fogva egy éves kor felett minden korosztály számára ajánlható.

 

Előnyei:

  • Jelentős kalciumtartalma hozzájárul a csontozat és a fogazat erősítéséhez, a csontritkulás megelőzéséhez.
  • Magas vastartalma a vashiányos állapotok megelőzése és kezelése esetén nyújt hatékony segítséget.
  • Vitaminokban is gazdag, elsősorban béta-karotin, B és C-vitamin tartalma kiemelkedő.
  • Legújabb kutatások szerint fontos szerepe van a rákmegelőzésben.
  • Csökkenti a magasvérnyomást, a koleszterinszintet, segíti a máj méregtelenítő funkcióját, immunerősítő és baktériumellenes hatása is jelentős.

Fogyasztható nyersen, lekvárként, szörpként, édességként, de bor is készíthető belőle. A gyümölcs télre akár le is fagyasztható.

Nemcsak a termése, de a levele is használható:

  1. teaként

  • köszvény és cukorbetegség esetén jelent gyógyírt
  • érösszehúzó hatású
  • hasmenés, méregtelenítés esetén alkalmazható
  • vaspótlásra alkalmas
  • vérnyomás csökkentő
  • vízhajtó
  • jó hatással van a húgyhólyagra
  1. lemosóként alkalmazva bőrproblémák kezelésére

  2. öblögetőként nyálkahártya – mandula vagy torokgyulladásra, de afta kezelésére is ideális

Használjuk ki mindkét gyümölcs sokoldalúságát a hétköznapokban betegségek megelőzésére és kezelésére!

Mádai Andrea

reflexológus természetgyógyász