Alma természetgyógyászati szempontból

Az egyik legősibb és legismertebb gyümölcs. Szerepel a Bibliában, Afrodité mítoszában, Tell Vilmos legendájában, Newton gravitáció elméletében és nagyon sok magyar népmesében, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

Egy régi közmondás szerint napi egy alma – az orvost távol tartja. Nézzük, hogy mi mindent tud ez az ízletes, édes vagy éppen savanyú gyümölcs.

Alma, Vörös, Tál, Csendélet, Gyümölcs, Természetes

Pozitív tulajdonságai:

  • A, B E vitamin, réz és magnézium forrás
  • magas antioxidáns tartama miatt:
    • immunerősítő
    • rákellenes
    • gyulladáscsökkentő
  • magas pektin-, rost és savtartalmú
    • fogyókúrába, diétába is beilleszthető, de méregtelenítésre is alkalmas
    • prebiotikus hatású
    • jótékony az emésztésre – beharmonizál, ha ”kell hajt, ha kell fog” , így székrekedésre és hasmenésre egyaránt ajánlható
  • magas polifenol tartalma miatt alkalmas
    • 2-es típusú cukorbetegség és magas vérnyomás megelőzésére
    • koleszterin csökkentésre
  • a népgyógyászat szerint köszvényre ideális
  • serkenti az agyműködést
  • megelőzi az asztmát, csökkenti a rohamokat

Felhasználása:

  • Nyersen
    • Célszerű az almát alaposan megmosni, és a héjával együtt fogyasztani, mivel az értékes anyagok abban találhatók.
  • Főzve, sütve, salátába téve vagy akár édességként
  • Almalé, almabor vagy almaecet formájában
  • Smoothieként önmagában vagy más gyümölccsel együtt
  • Aszalva önmagában, müzlibe téve stb.

Fogyasszunk minél több almát, változatosan, hogy minél egészségesebbek legyünk/maradjunk!