Az őszi és téli időszak egyik nagy kedvence, mely nemcsak finom, ízletes, de nagyon egészséges is.
Amerika felfedezése után került Európába, ahol a szegények egyik kedvenc és fontos eledele volt. Népszerűsége a mai napig töretlen.
Sütve, főzve, levesként, köretként, vagy desszertként is fogyasztható.
Sütőtök előnyös tulajdonságai:
- antioxidánsokban gazdag, magas béta-karotin (A), C és E vitamintartalommal
- jelentős a vas, szelén, kálium, magnézium mennyisége
- melegíti a szervezetet a hideg, nedves időben
- véd a szív és érrendszeri megbetegedésektől
- csökkenti a gyulladásokat – petefészek, hólyaggyulladás stb.
- vértisztító, méregtelenítő
- immunerősítő, meghűléses megbetegedéseknél kimondottan ajánlott
- rákellenes
- élelmi rost tartalmánál fogva elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, megakadályozza a székrekedést
- lutein tartalmánál fogva a szem egészségére jótékony hatású, segít megelőzni a szürkehályogot
- bőrszépítő tulajdonságú
Mivel könnyen emészthető, vitamin és ásványi anyagokban gazdag, csecsemők
hozzátáplálásánál az egyik fő táplálék akár önmagában, akár mással keverve. Viszont a túl sok sütőtök és sárgarépa kicsit megszínezheti a bőrüket.
Felnőtteknél alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrába és diétás étrendbe egyaránt beépíthető.
Tökmag és tökmagolaj
A tökmag fogyasztható önmagában, péksüteményekbe vagy krémlevesekbe téve.
Pozitív tulajdonságai:
- magnézium, kálium, szelén, B és E vitamin forrás
- magas omega-3 zsírsavtartalmánál fogva szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és koleszterin csökkentésére kiváló
- prosztataproblémák, gyulladás kezelésére, megelőzésére ideális
- rákellenes hatású
- vizelet visszatartási gondoknál alkalmazható
- galandféregűző
Fogyasszunk minél többet ebből az értékes növényből!