A birs természetgyógyászati jelentősége

Az ókori Ázsiából származó birs – alma vagy körte alakú terméssel rendelkező növény, melyet Magyarországon a 17. századtól rendszeresen termesztettek és fogyasztottak. Sajnos mára méltatlanul elhanyagolttá vált az illatos,  kissé fanyar gyümölcs, mely   természetgyógyászati szempontból is nagy jelentőséggel bír.

Előnyei:

  1. Vitamin és ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag
  2. Magas csersav és pektintartalmú
  3. Antibakteriális
  4. Jótékony hatású az emésztésre, megszüntetni a székrekedést, gyógyír hasmenésre és krónikus bélrendszeri megbetegedésekre 
  5. Méregtelenítő – nehézfémek és méreganyagok eltávolítására ideális
  6. Gyulladáscsökkentő, így ízületi problémákra is ajánlott
  7. Csökkenti az allergiás reakciókat
  8. Immunerősítő
  9. Nyákoldó
  10. Maga a gyümölcs alacsony energiatartalmú, ezért fogyókúrába is beépíthető
  11. Külsőleg bőrirritációkra, égésekre használható
  12. Népi gyógyítás szerint görcsoldó, menstruációs problémák ellenszere
  13. Legújabb kutatások szerint:
    1. a terhességi hányingert a B6 vitaminnál hatékonyabban megszüntetheti, bár további kutatásokat tartanak indokoltnak
    2. savcsökkentő, reflux kezelhető vele

Felhasználási területek

  1. nyersen kemény húsa, fanyar íze miatt nem igazán fogyasztjuk
  2. befőtt
  3. megfőtt birsalma préselt leve
  4. gyümölcsleves
  5. önmagában sütve
  6. birsalmasajt
  7. lekvár
  8. szósz, chutney
  9. hús ételek és káposztás ételek mellé téve
  10. birs pálinka
  11. kozmetikai célokra pl. arckrém, mely a környezeti ártalmaktól védi az arcbőr és megőrzi a nedvességtartalmát
  12. egyéb ötletek: birsalma pite, megfőtt birsdarabok tehetők müzlibe, joghurtba

Természetesen a hagyományos cukorral készült recepteket más alternatív édesítőszerekkel is el lehet készíteni.

Adjunk esélyt őseink egyik kedvenc őszi gyümölcsének! Használjuk mi is, hisz láthatjuk, hogy mennyire egészséges! 

Forrás: Terebess, 1000 gyógynövény c. könyv, https://www.healthline.com/nutrition/what-is-quince-fruit