Ibolya

Tavasszal az elsők között nyíló gyógynövény és ehető virág! Kertekben, erdőkben megterem.

Ibolya felhasználása

Levelét, virágját és gyökerét egyaránt lehet hasznosítani. Forrázata enyhe hashajtó, de köhögésre is kiváló, illetve az idegrendszer erősítője, esetleg fejfájások esetén alkalmazható.  Kínában főzeléket készítenek egyes fajták leveleiből, máshol salátaként fogyasztják. Állítólag rákellenes hatását is kezdik vizsgálni.

A virágjából készíthető alkoholos párlat, tea, limonádé, de frissen desszertekre, akár gyümölcssaláta tetejére szórva fantasztikus szín és íz kompozíció varázsolható.  Limonádéként egy marék megmosott virágot a citromos, természetes édesítővel ízesített vízbe tesszük.  Érdemes teaként is fogyasztani, bár forralni nem szabad.

Az ibolya virágja megszárítható, így később is felhasználható.  Érdemes továbbgondolni a felhasználási területeit – én már ibolyaízesítésű mézen is gondolkozom, a levendulás méz is fantasztikus.

Érdemes kipróbálni!

Mádai Andrea
reflexológus természetgyógyász