Őszi immunerősítés a természet patikájából – csipkebogyó, sütőtök

Két őszi gyógytáplálékot szeretnék bemutatni, melyek pozitív hatásait már az ókorban, több ezer évvel ezelőtt is ismerték.  Kedveltségük a mai napig töretlen. Iktassuk be mi is minél gyakrabban hétköznapjaikba.

Csipkebogyó         

A flavonoidokban, pektinben gazdag csipkebogyó C-vitamin tartalma 10-szerese a citrom C vitamintartalmának. Immunerősítésre, ízületi problémákra, enyhe vizelethajtó tulajdonsága miatt hólyagproblémákra, emésztést könnyítésére, székrekedés elleni szerként egyaránt használható. Legújabb kutatási adatok szerint szív- és érvédő tulajdonsággal is rendelkezik.

Influenzás, meghűléses időszakban érdemes minél többször alkalmazni, megelőzésre és betegségek kezelésére. Áztassuk, de ne forrázzuk, hogy a csipkebogyó C vitamintartalma megmaradjon. A hatóanyagok könnyebben kioldódnak, ha a száraz bogyót kettévágjuk és akár éjszakára beáztatjuk, de használhatunk csipkehúst is. A tea szobahőmérsékleten fogyasztható.

A csipkebogyóból készíthető lekvár, bor és szirup is.

Érdemes ősszel magunknak beszerezni a természet ajándékait – magát a csipkebogyót, vagy akár kökényt (méregtelenítő, hashajtó és vízhajtó hatású), galagonyát (érvédő, szíverősítő hatású) stb. Akár jó kis családi program lehet természetjárással egybekötve, a hasznosságáról, pénztárcakímélésről nem is beszélve.

 

Sütőtök

Rendkívül magas vitamin (A, B, C, E) és ásványi anyag (kálium, vas, réz, mangán, stb.) tartalommal rendelkező zöldség. Élettani hatása kedvező: emésztési problémákra, gyulladáscsökkentésre, meghűlések, felső légúti problémák kezelésére, tüdőbetegségek ellen hatásosan alkalmazható. Szív és érvédő. ”A” vitamintartalma miatt jótékony hatású a szemproblémákra, és még a bőrt is széppé varázsolja. Fogyasztható: sütve, levesként, édességként, köretként, de készíthető belőle sütemény és húsnélküli feltét is.

Szeretnék megosztani egy sütőtökös receptet, ami egy kicsit szokatlan, de annál finomabb:

A sütőtököt megmosás után, hámozás nélkül hasábokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokra beállítjuk a sütőt, és behelyezzük a tepsit. Közben elkészítjük a grillpácot: olívaolajat összekeverünk 2-3 gerezd kinyomott fokhagymával, pici sóval, borssal, apróra vágott zöldfűszerekkel (bazsalikom, oregánó, snidling stb., kinek-kinek ízlése és kedve szerint), majd a sütőtököt félig megsülten megkenjük a páccal. Vigyázzunk, hogy nehogy megégjen, miközben készre sütjük.  A pácot lehet még variálni: olívaolajba egy kis gyömbért reszelünk, sót és borsot adunk hozzá, majd megkenjük a tököket, ez is nagyon különleges ízvilágú lesz. Akik a csípős ízeket szeretik, nyugodtan kísérletezzenek chilis verzióval is.  Ráadásul az egész lakásban fűszeres, kellemes őszi hangulatot idéző illat lesz.

Kellemes őszi napokat kívánok:

Mádai Andrea

reflexológus-természetgyógyász