Medvehagyma

A tavasz egyik fontos gyógynövénye.

Előfordulása: erdőkben, de vigyázat, mert levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirág és az őszi kikerics leveleivel! Kiskertekben is termeszthető.

Hatóanyagai: kéntartalmú hagymaolaj, ásványianyagokban, folsavban és B és C vitaminban, flavonoidokban gazdag.

 

 

Medvehagyma jelentősége

Gyógyításban és a megelőzésben is fontos

–          A többi hagymához hasonlóan vértisztító, salaktalanító, méregtelenítő hatással bír.

–          Megakadályozza a gyomorban bekövetkező erjedést és rothadást, ugyanakkor segíti az emésztést, féregűző és étvágyjavító. Hasmenés esetén is alkalmazható.

–          Csökkenti a vérnyomást és a káros koleszterin szintet.

–          Támogatja az agyi ereket, csökkenti az érelmeszesedést.

–          Magas C vitamintartalmánál fogva, és vírus-, baktériumölő tulajdonsága miatt jótékony hatást fejt ki az immunrendszerre: megfázásoknál, hurutoknál nyugodtan alkalmazható.

–          Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot – teája vesebetegség esetén szintén ajánlott.

Fontos: véralvadást gátló szerekkel együtt nem szedhető, továbbá műtétek előtt  tartózkodni kell a növény fogyasztásától, mert vérzékenységet okoz! Gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedők pedig csak orvosi felügyelet mellett fogyaszthatják!

 

Felhasználása

frissen, salátákhoz, egytál- és húsételekhez, levesekhez, fűszerezésre, sós süteményekhez (csigák, pogácsák stb.), facsarva lé formájában, teaként, lefagyasztva/szárítva szezonja után is jó szolgálatot tesz.

Főzés utolsó fázisában célszerű beletenni az ételbe, hogy a hatóanyagok jobban megmaradjanak, bár  a főzés során veszít aromájából.

Recept javaslat – a teljesség igénye nélkül:

Medvehagyma pesto: egy csokor medvehagymát össze kell apróra vágni, olívaolajjal és pici sóval, magvakkal, parmezánnal összeturmixolni. Befőttes üvegben pár hétig eltartható hűtőszekrényben, majd tésztákhoz, burgonyás ételekhez tehető illetve kenyérre kenve fogyasztható.

Medvehagymás csicsóka – egytálétel vagy köret:

A csicsókát héjában vagy esetleg megpucolva vékony szeletekre vágunk, és egy kivajazott jénaiba/tepsibe tesszük. Mellé édesburgonyát (batáta – érdemes kipróbálni!), cukkinit, vagy bármilyen zöldséget is tehetünk szintén felkarikázva. Pici vajat teszünk a tetejére, fűszerezzük igény szerint, és sütőbe helyezzük. A medvehagymát közben felaprítjuk, és a sütés végén rászórjuk a zöldségekre. Nagyon finom pirosra sült sajttal is a tetején. Jó étvágyat!

Mádai Andrea
reflexológus természetgyógyász