Italy.jpg

Statisztika

Cikkmegtekintések találatai
97971

 

Torma:

 

Gyógy- és fűszernövény. Magas illóolajtartalmánál fogva kiváló vírus, baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, de tartalmaz kalciumot, magnéziumot, nátriumot és rengeteg C vitamint is. Reszelt gyökere segíti emésztést, javítja a vérkeringést, köhögések, megfázások esetén célszerű alkalmazni, de használható, akár vese és húgyúti problémák kezelésére is. A torma csípős illóolajának belégzése szépen tisztítja a légutakat, az egészség, az életerő szimbólumaként is emlegetik.

 

Reszelve fogyaszthatjuk akár egész télen (nemcsak Húsvétkor!): ecetesen, salátába téve, mártásként, de tehetjük egy kis mézbe is. Ha lehet, házi készítésűt együnk, mert a boltban kapható termékekbe (számomra érthetetlen módon) sokszor tartósítószert is tesznek, holott a tormát évszázadok során a savanyúságok eltevésekor természetes tartósítóként használták.

 

Vesebetegek és várandósok nagy mennyiségben ne fogyasszák. Gyerekeknek mézben vagy almával reszelve adjuk. Nyálkahártya irritáló tulajdonsága miatt óvatosan alkalmazzuk, szembe ne kerüljön. 

  

Fokhagyma                     

Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel alkalmazták, de az emberiség történelme során szinte minden korszakban gyógyítási, fűszerezési és tartósítási célokra használták. A középkorban terjedt el az a nézet, miszerint még a gonosz szellemek és vámpírok ellen is védelmet nyújt.

 

Nagyon erős vírus, baktérium és gomba ellenes hatása van, természetes antibiotikum. Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések és hurutok ellen. Megelőzi és kezeli az ízületi- és érrendszeri problémákat és az érelmeszesedést. Csökkenti a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet. Oldja a váladékot, csillapítja a lázat, de emésztéskönnyítő és epetermelést elősegítő szereppel is rendelkezik. Bőrgombásodás, megfázás, légúti és nőgyógyászati problémák esetén egyaránt alkalmazható.

A magyar lakosság körében gyakori a szelénhiány, ami fokhagyma fogyasztásával mérsékelhető, megelőzhető. A fokhagyma hatóanyagai (allicin, szaponin és a benne lévő vitaminok) nyersen fogyasztva a leghatásosabbak, a természetes antibiotikus hatás hő hatására csökken és megszűnik.

A fokhagyma által okozott kellemetlen szájszag friss petrezselyem és más zöldfűszerek fogyasztásával megszüntethető.

Gyomorfekélyben és bélgyulladásban szenvedők kerüljék, várandósok pedig csak kis mennyiségben fogyasszák.

A legegyszerűbb fokhagymás étel a fokhagymás pirítós. Érdemes kipróbálni a fokhagymás spagettit is, amihez néhány gerezd fokhagymára, jó sok felaprított friss petrezselyemre, egy-két kanál olívaolajra és fűszerekre (só, bors) van szükség. A mártást úgy készítjük, hogy a felaprított fokhagymát olívaolajon megfuttatjuk, majd fűszerezzük és hozzátesszük a petrezselymet. Aszalt vagy friss paradicsommal, olívabogyóval is gazdagítható. Aki a pikánsabb ízeket szereti, reszeljen bele egy nyers fokhagymát, de tehet bele némi chilit is.  Kifőtt tésztával összekeverve máris fogyasztható.

 

Mádai Andrea

 reflexológus-természetgyógyász

 06702761505

 www.kislotusz.hu