A sütőtök élettani jelentőssége

Az őszi és téli időszak egyik nagy kedvence, mely nemcsak finom, ízletes, de nagyon egészséges is.

Amerika felfedezése után került Európába, ahol a szegények egyik kedvenc és fontos eledele volt. Népszerűsége a mai napig töretlen.

Sütve, főzve, levesként, köretként, vagy desszertként is fogyasztható.

Sütőtök előnyös tulajdonságai:

  • antioxidánsokban gazdag, magas béta-karotin (A), C és E vitamintartalommal
  • jelentős a vas, szelén, kálium, magnézium mennyisége
  • melegíti a szervezetet a hideg, nedves időben
  • véd a szív és érrendszeri megbetegedésektől
  • csökkenti a gyulladásokat – petefészek, hólyaggyulladás stb.
  • vértisztító, méregtelenítő
  • immunerősítő, meghűléses megbetegedéseknél kimondottan ajánlott
  • rákellenes
  • élelmi rost tartalmánál fogva elősegíti a kiegyensúlyozott emésztést, megakadályozza a székrekedést
  • lutein tartalmánál fogva a szem egészségére jótékony hatású, segít megelőzni a szürkehályogot
  • bőrszépítő tulajdonságú

Mivel könnyen emészthető, vitamin és ásványi anyagokban gazdag, csecsemők

hozzátáplálásánál az egyik fő táplálék akár önmagában, akár mással keverve.  Viszont a túl sok sütőtök és sárgarépa kicsit megszínezheti a bőrüket.

Felnőtteknél alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrába és diétás étrendbe egyaránt beépíthető.

Tökmag és tökmagolaj

A tökmag fogyasztható önmagában, péksüteményekbe vagy krémlevesekbe téve.

Pozitív tulajdonságai:

  • magnézium, kálium, szelén, B és E vitamin forrás
  • magas omega-3 zsírsavtartalmánál fogva szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésére és koleszterin csökkentésére kiváló
  • prosztataproblémák, gyulladás kezelésére, megelőzésére ideális
  • rákellenes hatású
  • vizelet visszatartási gondoknál alkalmazható
  • galandféregűző

Fogyasszunk minél többet ebből az értékes növényből!